Determineren van fruit

Determineren staat voor het vinden van de naam van een ding. Ook fruit kun je determineren. Dat is nog niet zo eenvoudig. Alleen in Nederland zijn al honderden appel- en perenrassen bekend, waarvan er veel ook nog eens op elkaar lijken. Het onderscheiden van de verschillende kenmerken gebeurt veelal op basis van specifieke eigenschappen zoals rijptijd, vruchtvorm, maar ook kleur, smaak, en soms zelfs de vorm van de zaden. Pomologen (fruitdeskundigen) zijn het erover eens dat naast een degelijke kennis van de bestaande rassen, ervaring, het veel zien van verschillende rassen, een heel belangrijke factor in het herkennen van een fruitras is.

Op deze plaats willen we een mogelijkheid scheppen om vragen te stellen over (onbekende) fruitrassen, maar ook stellen we zelf vragen omtrent interessante fruitvondsten. 

Wie weet wat dit voor peren zijn?

Onlangs ontdekten we bij een boerderij in de buurt van Diessen een perenboom die op dat moment (midden oktober) volop grote, gave vruchten hing. De peren, overwegend groen en aan de zonzijde voorzien van een roze-rode blos, waren plukrijp. Het zijn handperen, vermoedelijk te gebruiken in de vroege winter, maar de bewoners van de boerderij gebruikten ze al enkele generaties lang als stoofperen. De boom zelf moet een respectabele ouderdom hebben. Een eeuw tot anderhalve eeuw is geen onredelijke schatting. Het ras is ons echter niet met zekerheid bekend. We zagen deze vruchten, die qua formaat, vorm en kleur zo opvallend zijn, aan een zo grote en oude boom in Midden-Brabant niet eerder.

vandoormaalhaghorst1peervandoormaal2vandoormaalhaghorstdetail4

Weet u om welk ras het hier gaat?  Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Update zomer 2017:

Op onze vraag zijn verschillende reacties binnengekomen. Sommigen noemden peren die het zeker niet konden zijn, omdat de kenmerken niet overeenstemden. Van diverse genoemde rassen hadden wij ook struiken of bomen met hun vruchten in onze nabijheid staan, waardoor een directe vergelijking mogelijk was en waardoor die rassen
dus ook afvielen.  Uiteindelijk bleef er maar één rasnaam over, waarvan we nu overtuigd zijn dat het inderdaad om die peer gaat. Dat is de Franse peer Duchesse d'Angoulême.

Deze peer is in 1812 en aanvankelijk onder een andere naam op de markt gebracht door een kweker uit Angers. In 1820 zond hij een mandje met deze vruchten naar de oudste dochter van de laatste koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, en vroeg haar de peer naar haar te mogen vernoemen. De peer is vanaf die tijd snel populair geworden in geheel West-Europa, vooral vanwege het grote formaat van de vruchten, de mooie kleur ervan en de hoge opbrengsten. De boom zelf was nauwelijks ziektegevoelig. De Greeff beschrijft de peer voor Nederland nog in 1905, en zegt erbij dat zij het beste op kleigrond of tegen een muur geteeld kan worden. Op zandgrond zouden de vruchten niet altijd goed tot ontwikkeling
komen. En ook als dat wel het geval is, is de structuur van het vruchtvlees grof en heeft de vrucht, die sappig en weinig uitgesproken van smaak is, vaak steencellen rond het klokhuis.  Na het begin van de 20e eeuw wordt de peer nauwelijks of niet meer in pomologische werken besproken, waaruit we kunnen afleiden dat dit ras toen uit de gratie raakte.  Naar alle waarschijnlijkheid hebben we hier dus te maken met een in Nederland vrijwel vergeten ras, waarvan nog maar weinig oude bomen zijn overgebleven. Des te opmerkelijker is het dat de boom van onze foto op zandgrond werd aangeplant, waarvoor het ras dus niet bijzonder geschikt zou zijn, én dat de boom daar kennelijk goed gegroeid is en tot op hoge leeftijd productief en gezond is gebleven.