Fruithistorie

kriekskes4

kriekskes7

(2016-09-05) Half juli 2016 waren de “kriekskes” rijp!

  Een bijna vergeten fruitsoort, die vroeger in de vorm van een halfhoge boom of ook wel als struik op vele boerenerven voorkwam, zijn de kerspruimen. (Prunus cerasifera). In noordelijker streken werden deze vruchtjes vaak “kroosjespruimen” genoemd, maar in grote delen van Noord-Brabant werden ze aangeduid met de term “kriekskes”. Kerspruimen zijn ronde pruimpjes ter grootte van een kers en met een dun steeltje. Ze rijpen erg vroeg en vallen dan bij het minste zuchtje wind of schudden aan de boom naar beneden. In bepaalde jaren kan de boom afgeladen vol hangen (en de bodem eronder dus paars/rood gekleurd worden door de gevallen vruchtjes), in andere jaren is het minder. Het is een geurig en smakelijk pruimpje dat zowel uit de hand gegeten als voor verwerking gebruikt kan worden. Behalve de vroege rijping is er nog iets dat in hun voordeel spreekt: kriekskes hoeven niet op een onderstam veredeld te worden maar kunnen eenvoudig worden vermeerderd uit wortelopslag. De soort is ook een prima onderstam voor andere pruimensoorten, maar dan is de veelvuldige wortelsopslag voor sommigen wellicht weer een negatief aspect. Bomen van Prunus cerasifera groeien goed, bloeien in het voorjaar wit als andere pruimen en staan ’s zomers mooi in het lichtgroene blad. Deze probleemloze boompjes of struiken zijn over het algemeen gezond en verdienen het om meer te worden aangeplant.

abrikoos bredase

(2015-7-17) In de negentiende eeuw werden er in de omgeving van Breda ook professioneel abrikozen gekweekt. Bijna iedereen is dat vergeten, maar het abrikozenras “Bredase” bestaat nog steeds en is er een herinnering aan. Hieronder wat meer informatie over deze bijzondere vruchten, en dan met name over de nieuwere rassen, die groter van formaat zijn dan de oude:

http://www.fruitlent.nl/abrikoos.html

kersen001(2015-7-17) De Betuwe en Zuid-Limburg waren de kersenstreken bij uitstek, maar ook in Noord-Brabant waren er “enclaves” waar in de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20e eeuw op grotere schaal kersen werden gekweekt en verhandeld. De namen van de rassen die daar werden gevonden, de “Udense Spaanse” en de “Mierlose Zwarte” zeggen genoeg. De commerciële teelt van kersen is in beide dorpen nagenoeg verloren gegaan, maar er zijn volhouders. En sedert kort is er een hernieuwde belangstelling:

http://www.udenarchief.nl/udense_historie/udense_zwarte.html
http://www.kersenboomgaarden.nl/
http://www.mierlosekersen.nl/